דף הבית » אתרי תיירות » הגן הארכאולוגי – מרכז דוידסון
כשאנו נוסעים לחו"ל רגלינו נושאות אותנו אל המקומות היפים והמונומנטליים בכל עיר שאליה אנו מגיעים. ירושלים של ימי הבית השני הייתה מהערים היפות בעולם על פי עדות בני הזמן, ובגן הארכיאולוגי-מרכז דוידסון נוכל להתרשם מעוצמת הבניה של העיר ומפארה באותה התקופה ובתקופות אחרות. כאן היה אחד ממוקדי החיים החשובים ביותר של העיר לאורך הדורות וכדי לחשוף אותו הוצאו מן השטח במהלך החפירות הארכיאולוגיות כ- 350 אלף מטרים מעוקבים של עפר עד שהחלו להתגלות השרידים המרשימים שאותם תראו במקום!
הממצא הקדום ביותר במתחם הוא שער מימי בית ראשון, שיתכן שנבנה בימי המלך שלמה. סמוך לשער נמצאו שני ממצאים חשובים מאין כמותם: טביעת חותמו האישי של המלך חזקיהו שחי במאה ה-8 לפסה"נ ואולי גם טביעת חותמו האישי של הנביא ישעיהו בן אותו הזמן.
בימי הבית השני, בנה המלך הורדוס את רובו של הכותל המערבי באבנים שאורכן מגיע לעתים עד כמעט 14 מטרים. ככל הנראה לאחר מותו של המלך הורדוס, נסלל רחוב אדיר ממדים שעלה מבריכת השילוח שבעיר דוד לעבר הכותל המערבי, וממנו טיפסו להר הבית באמצעות מחלף אבן אדיר ממדים הקרוי היום בשם 'קשת רובינסון'. מחלף זה מחזיק בשני "שיאי גינס" של העולם העתיק: זהו המחלף הקדום ביותר בעולם והוא גם מחלף האבן הגדול ביותר שנבנה באימפריה הרומית. אם תעמדו על הרחוב אל תשכחו להציץ אל המדרגות היורדות אל מתחת לו: מתחת לרגלינו נמצאת תעלת ניקוז גדולה לגשמי החורף ובה התגלו ממצאים מרגשים: פעמון זהב שאולי ניתק משולי מעילו של הכהן הגדול, חרב רומית המלמדת אולי על קרב קשה שהתנהל בתעלה זו במהלך מלחמת החורבן בשנת 70 לסה"נ וכן חותם חרס שסגר ככל הנראה מיכל ובו מנחות לבית המקדש.
לאחר חורבן ירושלים על ידי הרומאים בשנת 70 לסה"נ, כוסה הרחוב על ידי אבני מפולת אדירות. מאוחר יותר, בתקופה הביזנטית, נבנו באזור מבני מגורים מפוארים בני קומות אחדות ובתקופה המוסלמית הקדומה (בימי שושלת בית אומיה) הוקמו באתר 4 ארמונות ענק ובהם בית מרחץ עצום ממדים. מאחד הארמונות עלה גשרון קטן לעבר מסגד אל-אקצא, ומי יודע, אולי היה זה הארמון שבו התאכסן החליף האומיי בביקוריו בירושלים. ארמון זה כמו גם ארמונות מוסלמיים אחרים וערים שלמות חרבו בשנת 749 לסה"נ, לערך, ברעידת אדמה קשה שפקדה את הארץ. בשיטוטיכם באתר אל תשכחו לבקר במקוואות העתיקים מימי הבית השני, במרתפי הבתים, ב'מדרגות חולדה' שהובילו בדרום לעבר 'שערי חולדה' והמקדש, ובבית בן כ-1300 שנה שבו נמצא מדליון זהב מסתורי ועליו מנורת המקדש ואולי גם הדימוי הקדום ביותר בעולם של ספר תורה. יתכן וממצא זה קשור לגירושם של היהודים מירושלים במאה ה-7 לסה"נ.
את הביקור במתחם תוכלו לסיים (או להתחיל) במרכז דוידסון המקורה שנחנך לאחרונה המציג את סיפורו של האתר וסיפורה של ירושלים הקדומה בטכנולוגיות מתקדמות וחדשניות. תצוגות המוזיאון שודרגו ושינו פניהן לחלוטין ב-2023. כשתכנסו למוזיאון שימו לב לקירות הקדומים המקיפים אתכם המעידים על כך שאתם נמצאים בתוך מרתפי הארמונות האומיים הענקיים שהמוזיאון המודרני שולב בתוכם בטוב טעם.
במקום עמדות הפעלה עצמית בהם: חידונים, סרטונים קצרים ומשחקי שירי ירושלים, מזלות החודשים ועוד…
המלצתנו: לכו אל מדרגות חולדה, מצאו פינה מוצלת ועיצמו את עיניכם, התנתקו מרעשי העיר המקיפים אתכם ודמיינו כי חזרתם לתקופת הבית השני, אתם מוקפים בהמולת עולי רגל נרגשים שבאו מן הגליל ומן הנגב, ממצרים ומעיראק מרומא ומיוון, המביאים את הקורבנות והמנחות לבית המקדש ועומדים להיכנס להר הבית דרך שערי חולדה הנמצאים מאחורי גבכם בכותל הדרומי.
*כתובת האתר: רחוב מעלות הרב גורן, צמוד לשער האשפות
*ההגעה לירושלים בתקופת החגים כרוכה בקשיי תחבורה הגורמים לאיחורים משמעותיים אנא קחו זאת בחשבון והימנעו מאיחורים
*משך הביקור כשעה וחצי
*תנאי ביטול: עד שלושה ימי עסקים מראש ללא חיוב, ביטול לאחר מכן בחיוב מלא.
להזמנת כרטיס כניסה לאתר ללא הדרכה לחצו כאן >>
לחצו להגדלה