אתרי תיירות ברובע

הרובע ההרודיאני – האתר סגור עד להודעה חדשה לרגל שיפוצים, פרטים בהמשך.

'העיר העליונה' שבמעמקי האדמה... מסע מרתק אל בתיהם של עשירי, מנהיגי וכהני ירושלים בימי בית המקדש השני, לפני כאלפיים שנה.

רקע כללי

במלחמת ששת הימים מיהרו חיילי צה"ל שנכנסו לעיר העתיקה לעבר הר הבית ולעבר הרובע היהודי. המחזה שהתגלה בפניהם היה עגום: הרובע היהודי עמד חרב ומתפורר לאחר שהוזנח במשך 19 שנות כיבוש ירדני. היה ברור כי יש לנקוט בפעולות דחופות לשקם מה שניתן ולסלק את הריסותיהם של מבנים רבים. ממשלת ישראל הבינה כי נפתח חלון הזדמנויות היסטורי שיאפשר, תוך כדי בניה, חפירה ארכיאולוגית בהיקף חסר תקדים בשטח הרובע: כך אירע שדווקא חורבנו של הרובע איפשר לחוקרים להעלות מן העפר והאפר את דמותה של ירושלים בתקופות הקדומות.

אחת מן ההפתעות הגדולות שהמתינו לחוקרים הייתה ב'רובע ההרודיאני', שאינו אלא שכונת מגורים מפוארת מימי שושלת המלך הורדוס הגדול. הירידה לעומק של שלושה מטרים מתחת למפלס הרובע היום תחזיר אתכם אלפיים שנה אחורה, ובתי עשירי ירושלים יעלו מן העפר אל מול עיניכם.

זמן משוער:

שעה

מחיר:

החל מ 10 ₪

קצת הסטוריה

בסוף ימי הבית השני הגיעה ירושלים לשטח של כ-1600 דונם (פי אחד וחצי לערך משטח העיר העתיקה של ימינו). היא השתרעה על גבעות אחדות: על הר הבית התנוסס המקדש; למרגלותיו, בגבעת עיר דוד, השתרעה 'העיר התחתונה' שבה התגוררו עניי העיר לצד אוכלוסייה אמידה שהקימה את ארמונותיה לצד הדרך העולה מבריכת השילוח להר הבית. בגבעה המערבית, שעליה אנו עומדים, חיה האצולה הירושלמית ואולי גם גרו כאן כוהנים אמידים. אפשר ממש לדמיין כיצד תושבי השכונה יצאו לטייל לעת ערב על גגות בתיהם וצפו מזרחה לעבר הר הבית, ליבה הפועם של העיר והמתחם הקדוש הגדול ביותר באימפריה הרומית כולה. מצפון לגבעה המערבית ומצפון להר הבית השתרעו שכונות נוספות והעיר כולה הוקפה בשלוש חומות אדירות.

כשאנו חוקרים את העבר אנו נתקלים פעמים רבות בסיפור מעשיהם של השליטים, בגיבורים ובמעשי מופת יוצאי דופן,  אך כאן, ברובע ההרודיאני, אנו זוכים למבט בלתי שגרתי על חיי היום יום של אנשים כמונו שחיו בעיר לפני אלפיים שנה: בסיורכם ברובע ההרודיאני תוכלו להתרשם מחדרי המגורים שעוטרו בפרסקאות (ציורי קיר) צבעוניים, מהרצפות שעוטרו בפסיפסים נאים, מהמקוואות הרבים המעידים על ההקפדה על הטהרה, מהצלחות שבהן הגישו מעדנים, מן הקנקנים שבהם שמרו את יינם ומכוסות האבן הכבדות שבהן שתו בעת הארוחה. גם שולחנות אבן מעוטרים ששימשו את המשרתים להגשת התקרובת נמצאו כאן. אל תשכחו לחפש את העתק מנורת בית המקדש שנחרטה על טיח אחד הקירות על ידי אחד מדיירי הבתים הללו. מי יודע, אולי היה זה כהן שראה במו עיניו את המנורה שעמדה באותה תקופה בבית המקדש, במרחק מספר מאות מטרים מכאן.

במהלך טיולכם באתר שימו לב לתקרה הנושאת מעלינו את ישיבת הכותל המודרנית: כאשר התגלו שרידי הרובע ההרודיאנית הוחלט לשמר אותם למען הדורות הבאים אך כיוון שעל פי התכנית הייתה אמורה לקום במקום ישיבת הכותל הושגה פשרה מחוכמת: עמודי בטון נוצקו אל תוך מפלס ימי הבית השני, עליהם נוצקה תקרה ומעליה נבנתה הישיבה תוך שהממצאים הארכיאולוגיים נשמרים תחתיה. כך נשמר הרובע היהודי כאתר חי ופעיל המאפשר, בו בזמן, לקהל המבקרים, להתוודע אל עברו המרגש.

מה שאתם צריכים לדעת

*משך הסיור כשעה.

*מומלץ להזמין הדרכה לסיור (בתשלום נוסף).

*ניתן לבקר ברובע ההרודיאני  במהלך אחד הסיורים המודרכים המתקיימים באופן שותף בכך יום.

*באתר מתקיימת עבודת שימור של רשות העתיקות.

*שעות הפעילות ימים א-ה בין 10:00-18:00.

*חובה להצטייד בכרטיס זה.
*כרטיס זה מהווה כניסה לאתר , ללא הדרכה.
*כתובת האתר: רחוב הקראים 1

*ביטול הכרטיס יתאפשר עד 3 ימי עסקים לפני מועד הביקור, ביטול לאחר מכן בחיוב מלא.

*הביקור מתקיים בהתאם להוראות משרד הבריאות.

צפו בתמונות

לחצו להגדלה

רכישת כרטיסים

עבור הרובע ההרודיאני – האתר סגור עד להודעה חדשה לרגל שיפוצים, פרטים בהמשך.

דילוג לתוכן